Pasieka MaJa jest rodzinną pasieką wędrowną, prowadzoną przez Martę i Janka . Telefony: 602 553 455, 601 741 226. Rejon wędrowania obejmuje głównie Dolny Śląsk. "Wędrowanie" umożliwia pozyskiwanie wielu wspaniałych miodów gatunkowych, które oferujemy swoim klientom.
Stałą lokalizacją pasieki jest podwrocławska miejscowość Gałów – leżąca w Parku Krajobrazowym Bystrzycy. Czystość otoczenia umożliwia utrzymanie dużej zdrowotności naszych rodzin pszczelich oraz czystości produkowanych przez nie miodów.
Uwagi:
1. Oferowany Państwu miód jest miodem "żywym", z zachowanymi wszystkimi właściwościami prozdrowotnymi. Zapewnione jest to przez:
a) właściwe warunki pozyskiwania miodu (zdrowotność pszczół, rotacja plastrów, higiena),
b) przestrzeganie surowych warunków przechowywania (naczynia przeznaczone do kontaktu z żywnością, niska temperatura, higiena).
2. Większość gatunków naszego miodu – po uprzednim skrystalizowaniu – jest przez nas kremowana. Kremowanie gwarantuje dalsze zachowanie pełnej aktywności biologicznej miodu, jest bowiem wykonywane we właściwej temperaturze, niższej od panującej w ulu (mniej niż 35st. C). Znakomicie podnosi też cechy użytkowe miodu, zmieniając jego konsystencję.
3. Należy pamiętać, że stosowane powszechnie, rozpuszczanie skrystalizowanego miodu w temperaturze powyżej 42 st. C, powoduje zamieranie życia biologicznego w miodzie. Staje się on wówczas płynną mieszaniną cukrów prostych, pozbawionych właściwości prozdrowotnych. Taki "miód" praktycznie już nigdy nie krystalizuje.
4. W przypadku fermentacji naszego miodu u klienta, jest on wymieniany na nowy. Fermentacja może nastąpić na przykład podczas nieprawidłowego przechowywania (nieszczelne naczynia, podwyższone temperatury w pomieszczeniach, duże wahania temperatur oraz duża wilgotność).
5. Stali klienci dostają od nas w formie gratisu porcje propolisu o stężeniu 20%.