Miód spadziowy iglasty SPADZIOWY

W sprzedaży dostępne są słoiki (masa netto): 1,25 kg - 65 zł / 440 g - 26 zł pełny opis
ikonka
65.00
Cechy produktu:
słoik Duży
Duży słoik (powyżej 1kg)
Polski
Produkt polski
Wysyłka
Możliwa wysyłka
Możliwość dostawy
Możliwość dostawy
Opis produktu:
Miód spadziowy iglasty jest wyjątkowym produktem, bogatym w wartości odżywcze i posiadającym mnóstwo składników mineralnych. Najczęściej uzyskuje się go z jodeł, świerków, sosen lub modrzewiów.

Miód spadziowy iglasty ma łagodny, delikatny, lekko słodki i typowo żywiczny smak. Cechuje się dużą lepkością i gęstością. Ma charakterystyczny kolor - jest barwy ciemnej od brązowej, zielonkawej do prawie czarnej, a po skrystalizowaniu przechodzi w kolor ciemnobrązowy lub szary. Miód ten również wyjątkowo pachnie - można w nim z łatwością wyczuć nuty leśne i żywiczne.

To lepka, słodka wydzielina występująca głównie latem w postaci kropelek na igłach oraz gałęziach drzew iglastych, wydzielana przez mszyce i czerwce wysysające soki z młodych pędów i liści, miód ten powstaje w wyniku zbioru tych „wydzielin” przez pszczoły.

Szczególną uwagę zwraca wyższość miodu spadziowego nad miodami nektarowymi, odznacza się większą zawartością soli mineralnych, biopierwiastķów, białek, aminokwasów, olejków eterycznych. Miody ze spadzi iglastej charakteryzuje też wysoka aktywność enzymów, większa zawartość ważnych dla zdrowia mikroelementów jak magnez, żelazo, potas, wapń, mangan, miedź, sód, fosfor, srebro, cyna.

Mnogość składników biologicznie czynnych warunkuje jego szerokie zastosowanie w odżywianiu, profilaktyce i lecznictwie. Nazywany jest więc powszechnie - „miodem królewskim" . Wykazuje on działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne o wysokiej aktywności na bakterie chorobotwórcze.

Najlepiej stosować go w schorzeniach:
- górnych dróg oddechowych i płuc,
- chorobach serca, naczyń krwionośnych i nerwicach,
- zaparciach, biegunkach oraz w stanach zmniejszonej odporności organizmu.

Województwo podkarpackie jest jednym z kilku regionów naszego kraju, gdzie występuje miód spadziowy. Prawie połowa takich miodów w całej Polsce pochodzi właśnie z Podkarpacia.

Miód spadziowy iglasty może krystalizować szybciej lub wolniej, od 6 do nawet 12 miesięcy. Krystalizuje się trudno i nierównomiernie. Determinuje to m.in. melecytoza, której wyższa zawartość wpływa na szybszą krystalizację i twardszą konsystencję miodu.
Pasieka u Kazika - Rudołowice
ikonka
ikonka
ikonka
Pasieka u Kazika
Osoba fizyczna / Rolnik / RHD
ikonka
ikonka
ikonka
Numer identyfikacyjny: 18045616
Tradycje i początek działania Pasieki u Kazika sięgają roku 2001. Dzisiaj liczy już ponad 80 uli, podzielonych na 3 mniejsze pasieki na czystych ekologicznie terenach, wywozimy też pasieki wędrowne na różne pożytki na tereny nieuprzemysłowione.
Brak produktów.
Inne ogłoszenia z tej pasieki

Przedstawione ogłoszenie nie jest ofertą w sensie prawnym, ale zaproszeniem do zawarcia umowy (art.72 Kodeksu Cywilnego).