Ponad 20 lat temu, w małej miejscowości położonej w samym sercu Beskidu Wyspowego, wraz z moją rodziną założyliśmy profesjonalną, zawodową pasiekę. Wybór terenu nie był przypadkowy – puszcza karpacka z dominującą w lasach jodłą oraz otaczające ją łąki i przydomowe sady stworzyły wymarzone warunki do hodowli pszczół. Owady, którymi postanowiliśmy się opiekować, należą do miejscowej linii Dobra, doskonale przystosowanej do unikalnych lokalnych warunków. Wszystko to pozwoliło nam rozwinąć pasiekę w duże gospodarstwo pasieczne, pozyskujące produkty niepowtarzalnej jakości. Aby odróżnić nasze miody od pozostałych, pozyskiwanych w różnych regionach Polski przez inne pasieki, stworzyłem dla nich swoją markę.
Moje miody zawdzięczają swój wyjątkowy smak zarówno kultywowanej przez nas długiej tradycji ich pozyskiwania, jak i warunkom przyrodniczym panującym w lasach, łąkach oraz sadach otaczających nasze ule. Duża część tego obszaru jest objęta ochroną w ramach programu Natura 2000. Brak przemysłu, czyste środowisko i wysoka lesistość pozwalają naszym pszczołom produkować miody najlepszego gatunku.
Miody z Beskidu Wyspowego zostały odznaczone licznymi certyfikatami nagradzającymi ich smak oraz niepowtarzalną jakość. Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego jest wpisany do unijnego rejestru jako Chroniona Nazwa Pochodzenia oraz na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Na liście produktów lokalnych z Małopolski są natomiast uwzględnione:
• miód mniszkowy z Beskidu Wyspowego,
• miód lipowy z Beskidu Wyspowego,
• miód wielokwiatowy z Beskidu Wyspowego,
• pyłek kwiatowy z Beskidu Wyspowego.
Każdy słoiczek opatrzony etykietą marki Miody Beskidzkie jest również podpisany moim nazwiskiem, gdyż jestem pewny najwyższej jakości miodów z mojej pasieki, a ich smak stanowi dla mnie powód do dumy.
Przedsiębiorca: Jerzy Żwirski Miody Beskidzkie